Veilig werken met de minikraan

  • Overig
  • vanaf 342,00 (excl. BTW)

Werken met een minigraver moet veilig gebeuren. De machine mag dan klein zijn; hij kan wel 5.000 kilo wegen. Vanwege de kleine spoorbreedte van een minigraver is het kantelgevaar relatief hoog. Als je op taluds en hellingen werkt, moet je dus extra oplettend zijn. Zeker weten dat je veilig werkt met een minigraver? Volg deze training en je kunt met een zeker gevoel op pad!

Voor wie?

Onze veiligheidstrainingen zijn bedoeld voor bedieners van gemotoriseerde hijs-, hef- of transportvoertuigen. Om een minigraver te bedienen moet je 16 jaar of ouder zijn en beschikken over voldoende rij- en bedieningsvaardigheden. Voldoe je niet aan deze eisen? Dan is het noodzakelijk het traject uit te breiden met een extra praktische vaardigheidstraining.

Waarom veilig werken met de minigraver?

Risico’s op kantelen zijn hoog. Bijvoorbeeld op een talud of helling bij sloten of kanalen. Maar ook bij het op- en afrijden van de aanhangwagen is er kantelgevaar. Na het volgen van deze training weet je alles over de Arboregels en veiligheidsvoorschriften met betrekking tot de persoonlijke verantwoordelijkheden en de gebruikte interne transportmiddelen. Dit alles leer je ook toepassen in de praktijk.

Cursusoptie Prijs
Minikraan herhaling (1 dag) €342,00 (excl. BTW) 342,00 (excl. BTW)
Minikraan basis (2 dagen) €563,00 (excl. BTW) 563,00 (excl. BTW)

Inhoud training

Het theoriegedeelte van de training omvat de huidige regelgeving, lastdiagrammen en onderhoud en werking van de minikraan. Om dit deel af te sluiten maakt de cursist een meerkeuzetoets. Vervolgens gaan we door met het praktijkgedeelte. Deelnemers moeten de minikraan op een juiste, veilige wijze kunnen bedienen, zodat ze zichzelf en een ander nooit in gevaar brengen. Dit gaan we tijdens de cursusdagen uitgebreid oefenen.

Verder leer je onder andere:

  • cunet graven
  • met laser werken
  • op afschot graven
  • leidingen opzoeken en opgraven
  • buizen leggen
  • zorgvuldig graven
  • uitvlakken

Examen

Voor het examen moet je eerst een aantal multiplechoicevragen beantwoorden. Bij problemen met de Nederlandse leesvaardigheid kan de toets ook mondeling worden afgenomen. In het praktijkexamen beoordeelt een instructeur de rij- en bedieningsvaardigheden van de bestuurder. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat met bijbehorend pasje die beide 5 jaar geldig zijn.

Bijzonderheden

Indirect voldoet zowel werkgever als werknemer door middel van deze veiligheidstraining aan de voorschriften van zowel de Arbowet (Artikel 8) als het Arbobesluit (Artikel 7).

Veelgestelde vragen

Is een minigraver certificaat verplicht?

Volgens de Arbowet is een onderneming verplicht om werknemers grondig te instrueren met betrekking tot het gebruik van een minigraver. Als een werkgever aan de eisen van de Arbowet en verzekeraars wil voldoen, kan hij werknemers een opleiding 'Veilig werken met de minigraver' laten volgen.

Meer weten of aanmelden?

Meer weten over deze training? Of wil jij deze training graag volgen? Laat via onderstaand formulier je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.