Veilig werken met de Hoogwerker

  • Overig
  • vanaf 234,00 (excl. BTW)
  • Leeuwarden
Inschrijven

Werken op hoogtes is nooit zonder risico. Jaarlijks raken veel gebruikers van hoogwerkers (dodelijk) gewond door elektrocutie, kantelen, beknelling of vallen van hoogte. Om deze risico’s zoveel mogelijk in te perken, kun je de training 'Veilig werken met de hoogwerker' volgen. Daarna kun jij verantwoord aan het werk.

Voor wie?

De training is bedoeld om werknemers veilig en doelmatig een hoogwerker te laten bedienen. Dit geldt voor bedieners en gebruikers van knikarmhoogwerkers, schaarhoogwerkers en telescoophoogwerkers. Om deze machines te mogen besturen, moet je 18 jaar of ouder zijn.

Waarom veilig werken met de hoogwerker?

Hoogwerkers vallen sinds 5 december 1998 onder de regelgeving Arbeidsmiddelen. Sindsdien is adequate opleiding verplicht. Risico’s bij dit werk zijn groot en de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de werkgever. Kan de werkgever niet aantonen dat het personeel voldoende geschoold is? Dan is hij bij ongevallen juridisch aansprakelijk.

Cursusopties

Cursusoptie Prijs Inschrijven
Hoogwerker €234,00 (excl. BTW) 234,00 (excl. BTW) Inschrijven

Data & locatie

Locatie Datum Plaatsen
Leeuwarden 25-07-2024 13
Leeuwarden 28-08-2024 12
Leeuwarden 24-09-2024 8
Leeuwarden 21-10-2024 8
Leeuwarden 21-11-2024 8
Leeuwarden 17-12-2024 8

Inhoud training

De training bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. Allereerst gaan we in op de huidige regelgeving, persoonlijke beschermingsmiddelen (PMB’s) en een veiligheidsinstructie op de werkvloer. Deze theoretische kennis toetsen we vervolgens in een praktijksituatie.

Examen

De theorie toetsen we door middel van meerkeuzevragen. Bij problemen met de Nederlandse leesvaardigheid bestaat de mogelijkheid dat de toets mondeling wordt afgenomen. De instructeur beoordeelt de praktische deskundigheid (rij- en bedieningsvaardigheden) van de bestuurder. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een certificaat met bijbehorend pasje dat 5 jaar geldig is.

Bijzonderheden

Indirect voldoet zowel werkgever als werknemer door middel van deze veiligheidstraining aan de voorschriften van zowel de Arbowet (Artikel 8) als het Arbobesluit (Artikel 7).

Veelgestelde vragen

Heb je een certificaat nodig voor een hoogwerker?

Een hoogwerker certificaat is officieel niet verplicht. Wel stelt de Arbowet dat de werkgever moet zorgen dat zijn personeel voldoende kundig is om veilig met een hoogwerker te werken. Een hoogwerker certificaat toont dus aan dat medewerkers voldoende geïnstrueerd zijn in het werken met een hoogwerker.

Hoe lang is het hoogwerker certificaat geldig?

Na het afronden van de training 'Veilig werken met de hoogwerker' krijg je een certificaat dat 5 jaar geldig is.

Welk veiligheidsvoorschrift geldt voor het werken met een hoogwerker?

Sinds 1 januari 1997 moeten nieuwe hoogwerkers geleverd worden onder de norm van de hoogwerkersrichtlijn NEN-EN 280. Hierin staan alle fundamentele veiligheidseisen waaraan de hoogwerker moet voldoen.

Wie mag een hoogwerker bedienen?

Je mag alleen een hoogwerker bedienen als je 18 jaar of ouder bent. Onbevoegden mogen tijdens het werken met de hoogwerker niet binnen het bereik van de machine komen.

Heb je nog vragen?

Avatar Ato
ATO Bedrijfstrainingen
Stel een vraag