Hijsen met de HGM / Verreiker (beperkt hijsbewijs)

  • Hijsen
  • vanaf 343,00 (excl. BTW)
  • Leeuwarden
Inschrijven

Volgens de Arbowet moet een hijskraanmachinist beschikken over een certificaat van vakbekwaamheid. Vroeger werd dit het hijsbewijs genoemd. Ook voor een hydraulische graafmachine (HGM) tot 10 ton/meter heb je dus een papiertje nodig. ATO instrueert machinisten in 1 cursusdag en laat ze een theoretisch en praktisch examen doen.

Voor wie?

Onze cursus 'Hijsen met HGM' is bedoeld voor (toekomstige) bedieners van hydraulische graafmachines.

Waarom hijsen met de HGM?

Volgens de huidige Arbowet moet iedere autolaadkraanbediener schriftelijk kunnen aantonen dat hij over specifieke kennis beschikt. Werken met een hydraulische graafmachine (HGM) is risicovol werk. De bestuurder moet weten wat een HGM mag en kan tillen, hoe de machine te onderhouden en hoe er veilig mee te werken. Ook moet hij het lastendiagram kunnen lezen.

Locatie Datum Plaatsen
Leeuwarden 06-05-2024 8
Leeuwarden 05-06-2024 8
Leeuwarden 11-07-2024 8
Leeuwarden 04-09-2024 8
Leeuwarden 03-10-2024 8
Leeuwarden 05-11-2024 8
Leeuwarden 04-12-2024 8

Inhoud training

De cursus duurt meestal 2 dagdelen (afhankelijk van de ervaring van de deelnemers) van 08.30 tot ca. 16.15 uur. Op locatie of op ons terrein? De keuze is aan jou. Tijdens deze dag regelen wij een uitgebreide lunch en heb je onbeperkt toegang tot een kop koffie of thee.

We beginnen met de theorie, via een PowerPointpresentatie. Hier komen de huidige regelgeving, lastdiagrammen, onderhoud en werking van de machine aan bod.

In het praktijkgedeelte integreren we de theoretische kennis in de praktijksituatie van jouw bedrijf. Deelnemers moeten de hydraulische graafmachine op een juiste en veilige manier kunnen bedienen, zodat ze zichzelf en anderen nooit in gevaar brengen. Daarnaast toetsen we het aanslaan van lasten, keuren van hijsgereedschap en het veilig opstellen van de machine. Dit gaan we gedurende dag oefenen.

Bijzonderheden

Bij de training kan, in plaats van onze eigen hydraulische graafmachine, ook gebruik worden gemaakt van een eigen HGM (gekeurd). Indirect voldoet zowel werkgever als werknemer door middel van deze veiligheidstraining aan de voorschriften van zowel de Arbowet (Artikel 8) als het Arbobesluit (Artikel 7).

Meer weten of aanmelden?

Meer weten over deze training? Of wil jij deze training graag volgen? Laat via onderstaand formulier je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.