Hijsen met de bovenloopkraan / portaalkraan

  • Hijsen
  • vanaf 235,00 (excl. BTW)
  • Leeuwarden
Inschrijven

Bovenloopkraan certificaat nodig? ATO helpt je snel aan een hijsbewijs! Dankzij onze cursus krijg je inzicht in de risico’s en gevolgen van werken met deze machines. Werken met een bovenloopkraan is namelijk niet zonder gevaren en vereist de nodige kennis en expertise.

Voor wie?

Iedereen die een bovenloopkraan bedient of gaat bedienen. Net als voor het bedienen van deze machine moet je ook voor deze cursus minimaal 16 jaar oud zijn.

Waarom veilig hijsen met de bovenloopkraan / portaalkraan?

Bedieners van machines met een hijsfunctie moeten beschikken over aantoonbare, specifieke vakkennis om de eigen veiligheid en die van anderen te waarborgen. Veel bedrijfsongevallen zijn namelijk direct te herleiden naar onveilig gebruik van hijswerktuigen en -gereedschappen.

Cursusoptie Prijs Inschrijven
Hijsen met de bovenloopkraan / portaalkraan €235,00 (excl. BTW) 235,00 (excl. BTW) Inschrijven

Inhoud training

In het theoriegedeelte gaan we in op het informatieblad voor hijs- en hefmiddelen (Arbo Al-17). Je krijgt technische uitleg over bovenloopkranen (inclusief lasttabel) en leert hoe je hijsgereedschappen controleert en lasten aanslaat.

Vervolgens gaan we door met het praktijkgedeelte. Hier passen we de theorie toe op een praktijksituatie van jouw werkgever. Cursisten moeten een bovenloopkraan op juiste, veilige wijze kunnen bedienen, zodat ze zichzelf en een ander nooit in gevaar brengen. Daarom toetsen we ook gebruikte hijsmaterialen, aanspanning, hijshoeken, signalen en lastvluchttabellen.

Examen

Het examen bestaat uit meerkeuzevragen. Als er problemen zijn met de Nederlandse leesvaardigheid kan de toets ook mondeling worden afgenomen. De praktische deskundigheid van de cursist wordt door de instructeur beoordeeld. Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een certificaat inclusief bijbehorend pasje. Beide zijn 5 jaar geldig.

Veelgestelde vragen

Is een bovenloopkraan certificaat verplicht?

Nee, officieel is hijsbewijs niet verplicht. Wel stelt de Arbowet het verplicht om grondige instructies te volgen voor het veilig hijsen en werken met een bovenloopkraan. Een manier om dit aan te tonen is met een bovenloopkraan certificaat.

Heb je nog vragen?

Avatar Ato
ATO Bedrijfstrainingen
Stel een vraag