Digitale tachograaf

  • Overig

Maak jij voor je werk gebruik van een digitale tachograaf en boordcomputer? Goed om te weten hoe deze werken! Je zult je rij- en rusttijden namelijk bij moeten houden, zodat je werkgever geen risico loopt op boetes. Dankzij de cursus 'Digitale tachograaf en boordcomputers (U23)' leer je de digitale tachograaf bedienen volgens de wettelijke eisen.

Voor wie?

Chauffeurs van voertuigen die zijn voorzien van een digitale tachograaf. Deze eendaagse veiligheidstraining is geschikt voor chauffeurs die actief zijn in nationaal en/of internationaal transport.

Waarom de cursus 'Digitale tachograaf en boordcomputers'?

De digitale tachograaf is al een verplichting voor nieuwe bussen, vrachtwagens en lichte bedrijfsvoertuigen. Daarnaast rusten veel bedrijven hun voertuigen uit met een boordcomputer. Helaas zijn niet alle chauffeurs op de hoogte van de mogelijkheden en verplichtingen van deze apparaten.

Na het volgen van deze training zijn deelnemers op de hoogte van de Arboregels. Je leert hoe je de digitale tachograaf conform de wettelijke eisen bedient en het juiste gebruik van de boordcomputer.

Inhoud training

Tijdens de training komen theoretische en praktische onderwerpen aan bod. We gaan eerst in op de digitale tachograaf. Denk aan huidige wet- en regelgeving, arbeidstijdregeling, verplichtingen van de chauffeur en controles door bevoegde instanties. Ook ontdek je hoe het apparaat werkt en bediend moet worden.

Over naar de boordcomputer. Waarom zijn boordcomputers eigenlijk zo belangrijk? En hoe werken ze precies? Je krijgt een technische uitleg en leert over tracking & tracing en verloningssystemen. We sluiten af met een praktijkoefening.

Examen

Om na te gaan of je voldoende kennis hebt opgedaan, sluiten we af met een examen. De theorie toetsen we door middel van meerkeuzevragen. Heb je problemen met de Nederlandse leesvaardigheid? Dan bestaat de mogelijkheid om de toets mondeling af te nemen. Jouw praktische vaardigheden worden vervolgens door onze instructeur beoordeeld. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat met bijbehorend pasje. Beide zijn 5 jaar geldig.

Veelgestelde vragen

Is een digitale tachograaf verplicht?

Ja, voor bussen, zware vrachtwagens en lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer is een digitale tachograaf verplicht. De tachograaf registreert de rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand van het voertuig.

Wie is vrijgesteld van een digitale tachograaf?

Er zijn een aantal internationale vrijstellingen die bepalen dat een voertuig geen digitale tachograaf hoeft te hebben. Dit geldt voor (combinaties van) voertuigen van maximaal 7,5 ton. De getransporteerde vracht moet de bestuurder zelf voor zijn werk nodig hebben. Ook mag het voertuig alleen binnen een straal van 100 km rond de vestigingsplaats van de onderneming worden gebruikt.

Meer weten of aanmelden?

Meer weten over deze training? Of wil jij deze training graag volgen? Laat via onderstaand formulier je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.