advies-training-organiseren

Hijsen met de HGM

Hijsen met de HGM
ATO Bedrijfstrainingen geeft ook trainingen aan bedieners van graafmachines, verreikers en autolaadkranen met hijsfunctie (bouwplaats) tot 10 tonsmeter. Bedieners van machines met een hijsfunctie moeten wettelijk over aantoonbare, specifieke vakkennis beschikken om de eigen veiligheid en die van anderen te waarborgen.

Inhoud
Afhankelijk van de ervaring van de deelnemers duurt de cursus meestal 2 dagdelen. De training bestaat uit een theoriegedeelte d.m.v. een PowerPoint presentatie (huidige regelgeving, lastdiagrammen, onderhoud en werking machine). Vervolgens gaan we door met het praktijkgedeelte waar de theoretische kennis geïntegreerd wordt in de praktijksituatie van het bedrijf; de deelnemers moeten de Hydraulische Graafmachine op juiste, veilige wijze kunnen bedienen zodat ze zichzelf en een ander nooit in gevaar brengen. Tevens wordt het aanslaan van lasten, keuren van hijsgereedschap, het veilig opstellen van de machine getoetst. Dit gaan we oefenen gedurende dag.

Examen
De theorie wordt getoetst door middel van meerkeuzevragen. Bij problemen met de Nederlandse leesvaardigheid bestaat de mogelijkheid dat de toets mondeling wordt afgenomen. De praktische deskundigheid van de cursist wordt door de instructeur beoordeeld. Bij voldoende resultaat ontvangt men een certificaat met bijbehorend pasje en is 5 jaar geldig.

Bijzonderheden
Bij de training kan i.p.v. onze eigen Hydraulische Graafmachine ook gebruik worden gemaakt van uw eigen Hydraulische Graafmachine (gekeurd). Indirect voldoet zowel werkgever als werknemer door middel van deze veiligheidstraining aan de voorschriften van zowel de Arbowet (Artikel 8) als het Arbobesluit (Artikel 7).

pdfDownload hier het informatieblad.